ÄLÄ OSTA MITÄÄN

Tiedättekö mikä päivä tänään on? Jep, perjantai ja joku saattais vielä tarkemmin tuumata tähän, että black friday kihahtaen innostuneesti kaikista tarjouksista. Se joku saattas olla myös minä vuosi sitten. Tänään on sen lisäksi älä osta mitään -päivä eikä oo sattumaa, että se napsahtaa samalle päivälle tän kansainvälisen kulutuskekkerin kanssa. Mun mielestä suomalaisilla on aika hyvin hallussa eettiset valinnat ja ympäristönsuojelu, koska jokainen varmasti edes tietää, mikä on enemmän tai vähemmän oikein, vaikka ei syystä tai toisesta välttämättä pystyisikään sitä noudattaan. Mitä, jos mä silti kertoisin pienten googlettelujen jälkeen meidän suomalaisten käyttäneen meille täksi vuodeksi tarkotetut luonnonvarat jo huhtikuun alussa? Aika hullua, eikö?


Verkkokaupat ja kivijalkakaupatkin on täynnä tänään (tai oikeastaan koko viikon) toinen toistaan houkuttelevampia tarjouksia, mutta kannattaa miettiä ainakin kahdesti, että onko sulla todella tarvetta sille tarjoustuotteelle, joka saattaa pelkän alennuksen takia kutkutella takaraivossa. Viime kuukaudet oon yrittänyt kiertää kaukaa ketjuja, joiden tuotteiden laatu ja materiaali ei kohtaa läheskään tarpeeks sitä, mihin haluan pennoseni kuluttaa ja toisekseen oon myös alkanut kiinnittään huomioo brändien läpinäkyvyyteen esimerkiks lapsityövoiman tai työolosuhteiden tiimoilta ja mun mielestä olis tärkeetä, että jokainen alkais omalla tavallaan kantaan kortensa kekoon tän homman suhteen. En sano, että on väärin ostaa halpaa tai tekokuituja tai mitään muuta mun suusta älyttömältä kuulostavaa, koska se olis vaan tekopyhää, mutta sanon vaan, että tärkeetä olis miettiä niitä omia valintoja kulutuksen suhteen ja ehkä rajata sitä, että mitä haluaa tukea sillä omalla lompakon sisällöllään.


Mä voin sanoa rehellisesti, että en tiedä hölkäsen pöläystäkään vielä kaikesta, mitä mulla on opittavana tän jutun tiimoilta, mutta ainakin ymmärrän sen, että myös mun valinnoilla on oma vaikutuksensa ja haluan parantaa omia kulutustottumuksia.


Jos nyt kumminkin meinaat tehdä black friday -huumassa ostoksia, niin mieti edes, että olisko se tuote mahdollista saada esimerkiks joltain suomalaiselta brändiltä lähellä tuotettuna ja jos oikeesti sun on pakko saada se tietty paita, niin mieti täyttääkö se halpa polyesterilumppu jonkun todellisen aukon (= tarpeen) sun vaatekaapista. Tää jälkimmäinen siis muistutuksena myös mulle suunnilleen joka kerta, kun nään jonkun ihanan halppisrytkyn, heh.


Miten mä ajattelin viettää mun älä osta mitään -päivän? Ensin töissä, sitten leipomalla joulutorttuja ja pipareita, pysyttelemällä kaukana black friday -tarjouksista ja pelaamalla kahta peliä, joista toisen sain joululahjaksi joskus vuosia sitten ja kuinka tekopyhältä tää nyt sit kuulostaakaan tän postauksen yhteydessä, mutta toinen peli tulikin hommattua tällä viikolla.

Meinasitko sä olla ostamatta mitään vai löytyykö black friday -tarjousten joukosta jotain vastustamattomia tarjouksia?

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvä kirjoitus! Aion pysytellä tänään kaukana kaupoista, mutta aiemmin tällä viikolla sorruin tilaamaan Zalandolta paketillisen Black Friday -tarjoustuotteita. Mutta puolustaudun sillä, että siinä oli miehelle pari takkia, joita ainakin semioikeasti tarvitaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit tästä! :) Hyvä, että joku toinenkin pyrki eilen siihen, että ostoskoriin ei päätyis mitään. Mullakin tällä viikolla ilmaantu pari kirjaa postiin, joista molemmat on joululahjaks, joten turhaa potee huonoo omaatuntoa tosta. ;) Kumminkin takkejakin tarvitsee ja noh... Kirjoja ei nyt niinkään ehkä tarvitse, mutta onhan ne ihania lahjoja, joista on iloa pitkäks aikaa. :D

      Poista