MITÄ TAPAHTUI SOMETTOMAN VIIKON JÄLKEEN?

Kesällä, tarkalleen ottaen 26.6. alkaneella viikolla mä päätin pitää koko viikon mittasta breikkiä snäpistä, youtubesta ja instagramista. Mun piti postailla tästä mun somettomuudesta jo sillon kesällä, mutta unohdin ihan tyystin ajan kanssa, että olin edes kirjannut ylös fiiliksiä tolta viikolta. Tässä täytyy tietää siis se, että olin sitä aiemmin ihan koukussa oikeastaan kaikkiin noista ja suunnilleen joka juttu piti ikuistaa kyseisiin sovelluksiin (insta ja snäppi) ja vieläpä selata päivässä monen monta kertaa, vaikka aikaa ei oikeastaan siihen olisi ollut. 


FIILIKSIÄ SOMETTOMALTA VIIKOLTA

Maanantai / Sain tän päähänpistoksen maanantaina, joten tuttuun tapaan olin ehtinyt jo katseleen snäpit läpi aamulla. Yht'äkkiä aikaa olikin ihan rutkasti ennen töitä. kun en jatkuvasti seilannut snäpin ja youtuben väliä. Mietin, että mitä sitä puuhais ja normaalista poiketen luin aamun aikana muun muassa kahta eri kirjaa. Myös blogille tuntu jäävän paljon enemmän aikaa ja tuli pohdittua postausideoita sekä niiden toteutusta. Toki suunnittelin myös alkavaa viikkoa ja mitä kaikkea kivaa puuhaa sitä keksis, sillä sitä edellinen viikko meni suunnitelmiltaan vähän penkin alle ja kesäflunssakin vaivas. Illalla töiden jälkeen olin kirjannut unohtaneeni somettoman viikon ja katsoin vahingossa yhden videon youtubesta.

Tiistai / Aamulla houkutus snäppien katsomiseen oli tosi iso, koska olinhan sen tottunut joka aamu herättyäni tekemään. Reilusti vaan snäppi kiinni ja muihin puuhiin! Jo tiistaina huomasin sen, että sen sijaan, että kuluttaisin parhaimmillaan tunnin snäpissä selaillen, oli oikeesti paljon enemmän aikaa ja halua tehdä kaikkea muuta. Tosin kirjasin lueskelleeni blogeja, mutta sitäkin tein ennen sometonta viikkoa kerran tai pari kertaa viikossa kunnolla, joten tuntu ihanalta ja jokseenkin rentouttavalta murtaa kaavaa tällä tapaa.

Toisena tiistain huomiona oli vapaa-ajan aikataulut, joissa pysyin paljon paremmin, kun ei tullut kiire valmistautua somessa notkumisen takia. Jo tuolloin olin kirjannut ylös myös sen, että ainakin kiireisimpinä päivinä voisin unohtaa somen ihan kokonaan.

Keskiviikko / Yleensä vapaapäivinä teki mieli lorvia aina aamut snäpin ja instan parissa sängyn pohjalla, mutta tällä kertaa siihen ei ollut mahdollisuutta, joten poikkeuksena vanhoihin tottumuksiin aloinkin heti aamukahvin jälkeen meikkaileen! Taas tuli jatkettua samalla linjalla, millä edellisenäkin päivänä; somejen selailun sijaan luin niin vanhoja tuttuja kuin uusiakin blogeja paljon enemmän.

Keskiviikkona tuli myös semmosia tilanteita ja maisemia, jotka olis ilomielin halunnu jakaa somessa. Toisaalta taas tuntu, että niistä sai enemmän irti vaan itse ihastelemalla niitä ja olemalla just siinä hetkessä, vaikkakin järkkärillä toki tuli räpsittyä kuvia.

Torstai / Alko tuntuun siltä, että olis kulunut ikuisuus viime kerrasta, kun olin snäppiä tai instaa edes vilkassut. Periaatteessahan siitä olikin verraten siihen, miten usein niitä ennen selaili. Huomasin myös sen, että ihan ylipäätään kännykällä olo oli vähentynyt minimiin, mikä on toisaalta hyvä juttu. Pysyy enemmän hetkessä mukana ja pystyy keskittyyn paljon paremmin kaikkeen muuhun puuhailuun. Ennen tätä viikkoa saatoin esimerkiks blogijuttuja tehdessä alkaa selaileen yht'äkkiä instagramia, mikä katkasee tottakai ajatuksen kulun ja tappaa jo syntyneiden ideoiden suunnittelun.

Torstaina tuli luettua myös ihkaoikeaa sanomalehteä. Luin niin Aamulehden kuin Nokian Uutisetkin etusivusta takasivuun ja en edes muista, millon viimeks oon niin tehnyt. Kaikki uutiset sun muut yleensä ilmestyy somessa ihan pyytämättäkin näkökenttään enkä oo varma onko se aina ihan hyväkään juttu etenkään nykypäivänä, kun uutisoidaan yleensä vaan niitä synkempiä juttuja. Ajattelin, että ehkäpä saan tästä ihan säännöllisen epäsäännöllisen harrastuksen. Se oli mielenkiintosta puuhaa ja nautin siitä niin paljon enemmän kuin netin välityksellä uutisten lukemisesta.

Perjantai / Ikävä someen oli vissiin aika kova, mutta halusin viedä somettoman kokeilun loppuun asti kunnialla! Ajattelin, että ihan turhaa kiirehdin takasin someen, koska ei ne päivitykset sieltä lopu ja sehän on ihan totta. Kaikki tuntu ton viikon aikana paljon paremmalta.

Lauantai / Kun katsoin viikkoa taaksepäin sain huomata, että olin saanut mielestäni paljon enemmän aikaan viikon aikana, mikä näkyi eniten blogin puolella. Tunsin oloni inspiroituneemmaks ja ideoita postauksiin sateli joka nurkalta enkä malttanut odottaa niiden toteutusta. Luonnoksissa muhikin mun blogivuosien tohon astisen matkani varrella ennätysmäärä odottavia postauksia.

Muunkin elämän suhteen tunnuin olevan enemmän läsnä. Kaverien kanssa tuli sovittua treffejä ja kesäreissuja! Myös omalle ajalle suunnitteli kaikkee muuta kuin sometusta.

Sunnuntai / Somedetox alkoi oleen loppusuoralla, mutta tiedossa oli neljän tunnin bussimatka, joten pohdin miten saan sen vierähtään ohi ilman somea. Kirjan otin mukaan ja sitä luinkin aina, kun en maisemia ihastellut.

Tämmönen pieni herätys tosielämään on aina tarpeen aika ajoin somen kanssa ja en halua sanoa, että somesta sais vaan negatiivista irti. Se vaan joissain tapauksissa antaa enemmän kuin ottaa ja senkin ajan vois käyttää johonkin, josta saa enemmän irti itselleenkin. Jokaisen vähänkin somesta riippuvaisen tulis kokeilla jossain kohtaa tällasta detoxia.


SOMETTOMAN VIIKON JÄLKEEN

Nyt on kulunut vajaa puoli vuotta somettomasta viikosta ja voin sanoa lähes somettomalle tielle myös jääneeni. Snäppiä en edes osaa enää käyttää ja yhden käden sormilla voin laskea kerrat, kun oon ton viikon jälkeen jonkun mystoryn tohtinut katsoa. Instagramia oon päivittänyt ton viikon jälkeen 25 kuvalla, joten siellä oon sentään pysynyt aktiivisena, mutta oon päivittänyt sitä entistä harvemmin ja parina viimesenä kuukautena en oo jaksanut enää edes selata päivittäin kuvia läpi saatika tykkäillä niistä säännöllisesti. Sillon tällön tulee sitäkin tehtyä nykyään, veikkaisin kertaa tai kahta viikkoon. Youtubea en oo töllöttänyt lähes ollenkaan lukuunottamatta muutamia videoita ja erästä päivää, kun seikkailin youtuben syövereissä kokonaisen illan.


TÄN HETKISIÄ AJATUKSIA SOMESTA

Suurimpana ajatuksena somesta koko tänä aikana on ollut kyseenalaistaminen. Ihan hullua, miten paljon siitä oikeesta elämästä jakaa yhteen sovellukseen pelkän kännykän avulla ja kuinka paljon vaivaa haluaa nähdä yhtä kuvaa varten. Toisaalta samaahan mä harrastan blogin suhteen, mutta vähän isommassa kaavassa eikä sitä tuu koskaan kyseenalaistettua. Haluaisin ehkä hieman aktivoitua niin snäpissä kuin instassakin, mutta ehkä se hiljakseen tästä. Instagram ainakin on tietyllä tavalla ehkä vähän masentavakin paikka ollut viime aikoina enkä oikeastaan edes tiedä miks, joten jo sen takia oon halunnut pysytellä sieltä pois.

Vietättekö te somettomia päiviä tai ootteko kokeilleet somettomuutta? Oliko mun ajatuksissa mitään, mihin vois samaistua?

4 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoista lukea ajatuksia somettomasta viikosta, itse koetan somepaastoilla viikonloput, ja kokonaan sometonta viikkoa en ole viettänyt vuosiin! Pitäisi kyllä kokeilla! Tuo on ihan totta, että someen saa kulumaan ihan hirveän paljon aikaa, jonka ehkä voisi käyttää järkevämminkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että oot ottanut somepaastosta tavan, koska se tosiaan lohkasee niin ison osan ajasta jo yhdenkin päivän aikana. Kannattaa kokeilla sometonta viikkoakin tai edes puolikasta. :)

   Poista
 2. Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen postaus ♥ Some tuntuu olevan kyllä nykyään aivan liian läsnä kaikkien elämässä ja vie oikeasti sitä aikaa monelta muulta asialta. Mä en silti välttämättä niputtaisi blogaamista perinteiseen someen, sillä vaikka blogeissa usein käsitellään ajankohtaisia asioita, on se harkittua ja työstettyä verrattuna somen nopeatempoisempaan julkaisuun.

  Itse huomaan pitäväni välillä kausia, jolloin some jää paljon vähemmälle ja hyvä niin :D Se kultainen keskitie tässäkin aiheessa on hyvä löytää, koska oot ihan oikeassa että tietyissä asioista pystyy nauttimaan ihan eri tavalla vain olemalla siinä hetkessä <3

  ♥: Ane

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että postaus sisällöltäänkin nappas! ♥ Arkailin julkasemista meinaa sen takia, kun kumminkin tosta somettomasta viikosta on kulunut kohta jo puoli vuotta ja sen jälkeen mun somekäyttäytyminen on muuttunu paljon. Mulla on vähän ristiriitaset fiilikset siitä, että onko blogit osa somea vai ei, toisaalta joo ja toisaalta ei, niissä on niin paljon samoja piirteitä, mutta jotka kumminkin eroaa aina tavalla tai toisella. Ton viikon aikana mä bloggailinkin normaaliin tapaan ja enemmänkin, mutta koin sen vaan positiivisena juttuna. :)

   Se kultanen keskitie on tärkee ja pitää aina muistaa, että se todellinen elämä ja todelliset hetket on niitä, joiden tulis merkitä eniten eikä niitä voi korvata somen avulla! ♥

   Poista