OSTA VAIN TARPEESEEN

Tälle alkaneelle vuodelle suunnittelin jo viime vuoden puolella pitkän aikaa otsikon mukaista haastetta, jonka avulla minimoisin kulutusta, oppisin taas vähän enemmän mun kulutuskäyttäytymisestä ja ehkä jopa huomaisin sen, kuinka paljon rahaa on kulunut kaikkeen sellaseen, jota en välttämättä edes tarvitsis ja miten se raha on saattanut laadullisesti olla pois jostain tarpeellisesta jutusta. Ensin ajattelin, että olisin asettanut haasteelle vain parin kuukauden aikarajan, mutta eihän siinä olis haastetta lainkaan, joten aikarajaks asetin koko vuoden ja tottakai toivon saavani tästä jopa ihan tavan. Ihan täyslakkoon ostosten kanssa en suostu lähteen, koska se ei toimis ja aika varmasti tulee tarvetta tietyille kosmetiikkatuotteille tai muulle materialle.


SÄÄNNÖT

Tarpeen täytyy olla hyvin perusteltu ennen ostohetkeä.

Poikkeuksen ostoslakosta teen kirppistelyn kohdalla, jos löydän jotain ostoslistalla jo pitkään lymyillyttä ei-niin-tarpeellista, mutta nekin täytyy tapahtua harkitusti ja maltillisesti!

Jos jotain ostat, niin muista myös panostaa siihen. Mieluummin luonnonmateriaaleja kuin tekokuituja ja valitse aina se lähellä tuotettu vaihtoehto, jos vain mahdollista.


MITÄ HALUAN HAASTEELLA SAAVUTTAA?

Haluan ymmärtää mun kulutuskäyttäytymistä paremmin ja minimoida sen.

Tutustua paremmin mun jo omaamani vaatekaapin sisältöön!

Panostaa ennemminkin elämyksiin ja elämänlaadun parantamiseen materian sijaan.

Oppia oleen pitämättä materiaa hyvän fiiliksen tuojana, vaikkakin se sitä tekee, mutta vain hetkellisesti. Joka ostohetkellä haluaisin yrittää muistaa sen, että mikään tietty kolttu ei tee mua onnellisemmaks pidemmällä aikavälillä eikä se yhtäkkiä muuta mun elämää sen paremmaks.

Oppia oleen kiitollinen siitä, mitä mulla jo on.

Ja tottakai haluan myös säästää ne rahat, jotka saattasin tuhlata kaikkiin turhuuksiin!

Postauksen kuvat on napannut Anniina. ♥

Onko teillä jotain haasteita asetettuna tälle vuodelle?

10 kommenttia:

 1. Mulla ei vielä ollut haastetta, mutta tän luettuani on. :D Voisin nimittäin ottaa tän haasteen myös itselleni, sillä varsinkin toi perustelu kohta pistäis miettimään sitä, miksi sen jonkun asian x oikein tarvitseekaan. Mulle voisi tehdä terää toi, että tutustuisin vielä paremmin oman vaatekaappini sisältöön ja oikeesti katsoisin vaatteet ja niiden yhdistelmät läpi, sillä mulla on varmastikin niiiiin monia yhdistelmiä koittamatta... :'D Vitsit toi sun asu on kyllä rakkautta♥

  anskisss.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähe kans mukaan tähän! ;) Ajattelin just samaa, että perustellessa niitä tarpeitaan tulee myös kyseenalaistettua sitä, että tarviiko todella jotain ja kun nykyään meillä kumminkin on jokaisella jo kaikkea, niin harvemmin mitään todella tarvitsee. Ja oman vaatekaapin tän hetkisten asukkien käyttö kaikin mahdollisin tavoin tulee varmasti kans tän haasteen ohella, kun ei pysty ostaan uutta eikä sitä kautta pelkästään synny niitä uusia asuideoita, vaan niitä on keksittävä jo omistamistaan vaatteista ja ehkä just tulee kokeiltua semmosiakin yhdistelmiä, joita ei aiemmin ookaan hokannut. :) Ja kiitos, toi asu oli kyl ihanan rento ja tykästyin siihen kans ite kovasti! ♥

   Poista
 2. Hieno haaste. En tosin tällä kertaa vastaa. Muutama viime vuosi on ollut kyllä hyvin merkillinen: tuntuu että en tarvitse mitään. Kolme teiniä pitävät kyllä huolen tarvitsemisesta. Viimeksi eilen hipelöin ihan melkein täydellistä neuletta ja ballerinoja ja päätin, että ok, en näitä tällä erää tarvitse. Eikä edes harmittanut yhtään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi olis ihannetilanne, että ei edes syntyis mitään tarvetta millekään, joten siinä tapauksessa et ees tämmösiä haasteita tarvitsekaan. ;) Tuntuu, että niitä tarpeita luodaan jo ulkopuoleltakin käsin ihan liikaa somen ja mainosten siivittämänä, joten välillä täytyy pysähtyä kyseenalaistaan, että mitä sitä loppujen lopuks todella tarvitsee.

   Poista
 3. Mulla on vähän samanlaiset ajatukset mielessä. Pari vuotta sitten olin koko syksyn ostelematta mitään turhaa, mutta tänä syksynä tuli kyllä osteltua. Osin oikeasti tarpeeseen ja osin sitten vähemmän tärkeitä juttuja. Jään seurailemaan tätä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin oon kovasti jo jonkin aikaa yrittänyt karsia niitä turhia juttuja, mutta silti niitä tuntuu vaan kertyvän, niin nyt täytyy ottaa vähän järeemmät toimet käyttöön... Ihailen niitä, ketkä pystyy oleen pidempiäkin kausia ostamatta mitään turhaa, esimerkiks sullakin toi parin vuoden takainen syksy. :) Mutta tervetuloa seuraileen! ;)

   Poista
 4. Hei! Kuulostaa hyvältä. Itse olen viime vuoden ostanut jokaisen uuden vaatekappaleen alennusmyynnistä. Tein siis jo ennen vuoden alkua päätöksen, että en maksa täyttä hintaa. Lisäksi ostin paljon käytettynä tavaroita.

  Yksi hyvä vinkki ostaa vain tarpeeseen on se, että kun olet päättänyt, että tahdot ostaa juuri tämän tuotteen niin jätät sen myymälään varaukseen. Palaat vasta seuraavana päivänä kun olet miettinyt tarvitsetko sitä todella. Näin välttyy hetken mielijohteesta ostamiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytetty materia ja alennusmyynnit on kyllä oiva tapa säästää ja kun useimmiten löytää käytettynäkin kirppareilta saman laatusta kuin uutena täydellä hintaa. Tässä siis toisaalta säästää luontoa kierrättämällä vanhaa tavaraa ja vieläpä lisäks oma kukkaro ei riudu olemattomiin ostoksen johdosta.

   Toi on muuten hyvä vinkki! Täytyy hyödyntää myös sitä, jos iskee ihan järjetön halu ostaa joku tietty vaate tai muu tavara. Kannatan kans esimerkiks nettitilauksissa yön yli miettimistä ja usein ainakin itsellä onkin seuraavana päivänä jääneet tyystin tilaamatta, koska ei ookaan ollut todellista tarvetta.

   Poista
 5. Miten mainio haaste! :) Itse olen toteuttamassa hieman samantapaista, koetan nimittäin saada nettikaupoissa shoppailun kuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lueskelinkin jo sun blogista tosta! ;) Mutta tämmöset on kyllä ihan hyviä, saa ja joutuu vähän harkitummin miettiin ostoksia sekä toivottavasti tästä oppiikin jotain. :)

   Poista