TUOREITA PÄÄSYKOEFIILIKSIÄ (4 VINKKIÄ ENSI KEVÄÄLLE)

Sunnuntai-iltana tuntu ekaa kertaa ennen pääsykoetta perhosia vatsassa pian sarastavasta koitoksesta. Yritin rauhotella itseäni sillä, että parhaani oon tehnyt resursseihin nähden ja jos se ei riitä, niin tiedän jo mitä ens keväänä täytyy tehdä eri tavalla. Listasinkin vielä lopuksi vinkkejä itselleni ens vuotta ajatellen.


Lukemisten suhteen tuli ehkä mentyä sieltä, missä aita on matalin. En tiedä onko se mikään syy, että pitkät työviikot ja toisinaan pelkät yhden päivän vapaat siinä välissä vei mehut täysin, joten lukemisesta ei toisinaan tullut mitään. Luin artikkelin x vapaapäivänä ja teksti oli helppolukusta sekä siitä sai selvää, mutta auta armias, kun yritin lukea artikkelin seuraavana päivänä työpäivän jälkeen. Paristi tulikin melkein tirautettua kyyneleitä sen takia, kun en vaan ymmärtäny, että miks lukeminen etenkin työpäivien jälkeen kinnas niin pahasti. Kaiken kukkuraksi multa loppui aika kesken niin pääsykokeisiin lukiessa kuin itse kokeessakin, mikä ehkä vähän kismittää. Sain onneks tehtyä kaikki muut tehtävät kunnolla lukuunottamatta yhtä, jonka ehdin vain alottaa, mutta jonka olin taktikoinut jättäen sen B-osiosta ihan vikaksi vähien pisteiden takia.


Mulla on aika vahva fiilis siitä, että koulupaikkaa en tänä vuonna nappaa enkä odota tulosten julkasupäivältä oikeastaan mitään. Yllätyn sit joko positiivisesti, jos käykin luultua paremmin tai mun tän hetkinen fiilis vain saa vahvistuksen. Toinen välivuosi ei rehellisesti sanottuna houkuttelis, mutta ensi vuonna tiedän niin paljon paremmin. Ja jos nyt totta puhutaan, niin kuinka moni ensi yrittämällä edes on päässyt kouluun? Ajattelin myös pitäväni korvan takana ajatuksen avoimeen hakemisesta ja päätökseni sen suhteen teen sit tulosten ilmestyessä.


VINKKEJÄ ENSI KEVÄÄLLE

Älä yliarvioi

Ymmärrä se, että jos haluat keskittää kaiken energian kouluun pääsyyn, niin muusta elämästä on karsittava. Et voi saada jokaisesta elämän osa-alueesta kaikkea irti, vaikka kuinka yrittäisit. Muista siis oikeesti ihan rohkeesti karsia kaikesta muusta. Jos ajattelet, että jaksatko, niin luultavasti et jaksa.

Uskalla (ajoissa) pyytää töistä rennommat vuorot lukuviikoille

Mä en tiedä, että miten tää homma käytännössä oikein toimii, mutta luultavasti tänäkin vuonna olisin saanut hieman rennommat viikot huhtikuulle, jos vaan olisin ajoissa herännyt tähän. Ainahan moisen ei oo mahdollista toteutua, mutta kannattaa kumminkin yrittää. Niin kauan, kun haluaa tavotella opiskelupaikkaa ja opiskella, tulis mun mielestä koulutus priorisoida ihan ykköseks.

Käy käsitteet vielä kerran läpi

Käsitteet on se toinen syy, miks oon niin epävarmoin fiiliksin kokeesta. Parin käsitteen kanssa kävi niin, että muistin lukeneeni ne artikkelista ja kirjoittaneeni niistä muistiinpanot, mutta mulle iski ihan järjetön blackout. Annoin ajatuksen niistä muhia kokeen viimeseen tuntiin asti, joten raapustin niihin vaan sit ekana ne jutut, mitä tuli mieleen. Tältä olisin luultavasti välttynyt kertaamalla vielä kerran kaikki käsitteet läpi viikonlopun aikana.

Suunnittele ajankäyttö paremmin

Jotta ensi vuonna koe ei jäisi kesken, niin suunnittele heti ensiksi kokeeseen mennessä ajankäyttö. Toki myös nyt, kun tietää millanen koe on suunnilleen joka vuosi ja pääsykoeajan tietää yleensä etukäteen, niin voihan sen suunnitella jo valmiiksi ennen koepäivääkin soveltaen sit siihen, millasia koetehtävät on ja tuntuuko ne vaikeilta.

Tsemppiä, jos sulla on vasta tiedossa pääsykokeet ja pääsykoekevät on vasta vaiheessa. ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti