MIKSI SUN PITÄIS HERÄTÄ AIKAISIN? 5 SYYTÄ

Vielä lukiossa olisin tokassut otsikon kysymykseen, että hulluthan aikasin itsensä sängystä repii eikä aamusin saa edes mitään fiksua aikaan unenpöpperössä. Sillon tosin en vielä tiennyt sitä, kuinka kivalta se aikasin herääminen tuntuu ja tuli valvottua myöhään yöhön. Nykyään mieluummin lohkasen illasta palasen ja suuntaan aikaisin nukkuun, jotta herään myös just nimenomaan aamulla. Seuraavat syyt onkin ne, jotka saa mut aamulla pomppaan aikasin sängystä.


OMA AIKA

Ja taas se sepostaa siitä omasta ajasta... Toivottavasti teitä ei ala kyllästyttään. Eräs päivä mä heräsin ihan varta vasten tuntia ennen normaalia herätystä, sillä tiesin, että koko seuraavan vuorokauden aikana ei tulis lainkaan omaa aikaa. Olikin kiva startata työpäivä, kun oli ehtinyt hengähtään ihan omassa rauhassa eikä just siinä hetkessä tarvinnut sosialisoitua tai kiirehtiä minnekään.

KOKO PÄIVÄ EDESSÄ

Tää on suurin syy, miksi mä rakastan aikasia aamuherätyksiä, koska ihan koko päivä on vielä edessä ja pystyy muokkaamaan siitä just sellasen, mikä itseä miellyttää. Tänäänkin mä heräsin jo kuudelta, tosin hakemaan siskoa töistä, joten normaalisti en ihan noinkaan aikasin herää, mutta tuntuu kivalta tääkin. Oon nyt aamun saanut ihan vaan itekseni juoda jopa jo kahet aamukahvit, syödä aamupuuron ja tehdä samalla blogijuttuja.

UNIRYTMI SÄILYY

Ah, asia, joka ansaitsis ihan oman postauksensa. Mä rakastan kaikkea uneen ja unirytmiin liittyvää ja on tullut tutustuttua erilaisiin unirytmeihin. Kumminkin, tällä unirytmillä tarkotan sitä perus unirytmiä, kun mennään illalla nukkuun ja aamulla herätään mitä luultavammin aikaisin kouluun tai töihin. Kaikilla tottakai ei esimerkiks työt mahdollista tätä ja mulla itselläni ainakin nukkumaan meno myöhentyy sillon, kun iltavuoroja tuppaa oleen, mutta oletuksena nyt on se, että suurin osa joutuu herään aamulla aikasin, olit sitten ilta- tai aamuvirkku.


TUOTTELIAISUUS

Jotkut väittää, että ihminen on tuotteliaimmillaan ja luovimmillaan illalla yhdeksän aikaan, osa taas väittää, että tuotteliain aika starttaa alkuillasta kuudelta ja loput väittää kyseisen ajan olevan heti aamutuimaan. Mä en oikeastaan voi väittää mitään näistä vääriksi omalla kohdallani, koska välillä luovuuspuuska tulee juurikin sillon illalla ysiltä, toisinaan taas päivällä ja yleensä aina aamusta kuten tätäkin postausta näpyttelen täällä jo aikaisin. Niin ja keksinhän mä heti aamun alkajaisiksi ainakin neljä uutta postausideaa.

HYVÄ AAMUPALA

Erittäin hyvä syy aikaisin heräämiselle! Mä tosin nykyään harvemmin jaksan aamusta alkaa väkertään mitään puuroa ja pilttiä kummempaa, mutta välillä on ihana pistää aamupalapöytäkin koreeks tekemällä vaikkapa hedelmäsalaatin, puuroa ja ison kupin kahvia sekä ehkä jopa fruitien siihen kaveriks. Aamu ja päivä alkais ainakin terveellisesti eikä nälkäkään yllättäis koulu-/työpäivän ensimmäisinä tunteina.


Ja jos en vielä saanut käännettyä sun päätä, niin keräsin kasan adjektiiveja netin syövereistä, joiden luonnehditaan pätevän aamuvirkkuihin, sillä aamuvirkut on yleensä fyysisesti paremmassa kunnossa kuin iltavirkut, olet aamuvirkkuna luultavasti jo lähtökohtasesti optimistisempi ja tunnollisempi, sanomattakaan mitään tehokkuudesta ja siitä tuotteliaisuudesta. Ja kuulemma menestyksekkäät ihmiset tuppaa herään normaalia aiemmin! Eikö kuulostakin hyvältä?

Loppujen lopuks meidän unirytmiä määrittelee niin monet jutut, joten aina ilta- tai aamuvireys ei vaan oo mahdollista. Toisinaan mäkin tykkään nollata nukkumalla myöhään, jollon herätys pärähtää ihan viimestään kympiltä, koska vihaan nukkua päivän ohi. Ja usein esimerkiks iltavuorojen kohdalla tulee valvottua pidempään. Ja sit on taas näitä öitä, kun oot mennyt myöhään nukkuun ja ehdit nukkuun viitisen tuntia ennen herätystä, mutta silti oot täynnä virtaa heti aamusta. Yleensä koen silti saavani enemmän irti aikasin heräämisestä kuin myöhään valvomisesta, joten toi saattanee viestiä siitä, että mussa on enemmän aamu- kuin iltavirkun vikaa.

Onko täällä muita aamuvirkkuja? Vai ootko kenties ihan selkee iltavirkku?

6 kommenttia:

 1. Itse olen ehdottomasti aamuihminen. En todellakaan kuulu niihin, jotka ovat tehokkaimmillaan ilta yhdeksältä. Silloin olen jo puoliunessa :D Käyn yleensä nukkumaan n.klo 22 ja herään kuuden ja seitsemän välillä. Vapaapäivinä en laita kelloa soittamaan, mutta silti rytmi säilyy suunnilleen samana kuin työpäivinä. Onneksi saan olla työssä, jossa ei ole myöhäisiä iltavuoroja. Ne eivät sopisi minulle ollenkaan.
  Mielenkiintoista miten erilaisia rytmejä ihmisillä on. Toinen erilaisuus, joka näissä keskusteluissa tulee esiin, on ihmisten käsitys "aikaisesta" ja "myöhäisestä". Toiselle aikainen herääminen on klo 9, mutta esimerkiksi minulle tuo olisi myöhään nukkumista. Sama valvomisen kanssa. Siksi täytyy usein esittää tarkentava kysymys, jotta selviää, mitä toinen tarkoittaa aikaisella tai myöhäisellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi olis mun ihanne, että unirytmi pysyis just tossa aika samassa, missä sullakin ja onnistuis pysyyn vielä vapaapäivinäkin moisena, kun tosiaan mulla sitä iltavuoroo tuppaa oleen tällä hetkellä eniten vuoroista, niin unirytmikin on sit sen mukanen. :/ Onneks tosin nyt on tiedossa parin viikon päästä jonkin verran pelkkää aamua, joten vapaapäivinäkin herääminen taas varmasti aikaistuu. :) Töiden ja unirytmin kanssa on kyllä toisinaan vähän sumplimista, kun ei haluais ihan miniunillakaan viilettää arkena. Sen kannalta oliskin ihanaa löytää joskus semmonen työ, jossa joko itse pystyis aikatauluttaan päivät tai sit just työt sijoittuis alkaan aamusta.

   Tästä olis hauska tehdä melkein joku gallup, kun on niin erilaisia nukkujia ja rytmejä. :D Ja se, miten vähillä unilla ja millasella rytmillä (tai pikemminkin rytmittömyydellä?) jotkut jaksaa vetää päivät läpi, on ihan uskomatonta, koska mä ite ainakin tarviin täyteen suorituskykyyn just sen, että pääsen aikasin nukkuun ja saan nukuttua 8-9 tuntia. Toi on myös totta, että ihmisillä on niin eri käsitykset aikasesta ja myöhäsestä... Hassua, kun osa keille on joskus tuumannut nukkuneeni myöhään (eli johonkin 9-10 asti), niin saattaa tuumata, että toihan on aikasin ja sit vaan ite miettii, että miten jotkut pystyy nukkuun ees sinne lähemmäs 12, koska siinä kohtaa on suunnilleen jo koko päiväkin nukuttu ihan ohi, mua itteeni alkaa vaan ärsyttään jopa sinne yhdeksään asti nuokkuminen. :D

   Poista
 2. Tässä tuli kyllä paljon hyviä syitä herätä aikaisin! Itse olen ehdottomasti iltaihminen ja usein luovimmillani/tuotteliaimmillani vasta illalla. Onneksi töihin herääminen vähentää yökukkumistani, muuten varmaan valvoisin yhteen-kahteen joka yö ja heräisin vasta kymmeneltä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa, miten erilaisia rytmejä löytyykään ja just, kun luovuuskin valtaa eri tyypit niin eri aikaan. :) Toisaalta on tylsää, että ei pysty toteuttaan sitä omaa luonnollista rytmiä kunnolla, kuten sulla toi aamulla töihin herääminen ja itsellä taas noi myöhään päättyvät iltavuorot. Mietin meinaa, että olisko mahdollista olla entistäkin luovempi ja tehokkaampi, jos pystyis noudattaan sitä omaa rytmiään? En tiedä löytysköhän tästäkin jotain tutkimuksia netin syövereistä, täytyy varmaan joku kerta vähän kaivella aihetta syvemmin. :D

   Poista
 3. Tulipas erittäin ajankohtaiseen aikaan tämä postaus! Mä oon AINA vihannut aikaisia herätyksiä. Siis se on jotain niin sjglkjrguhfdg. Haluaisin kovasti tästä ajatuksesta eroon. Olis niin siistiä herätä aikaisin ja saada aikaan paljon enemmän. Siis oikeasti paljon enemmän. Ehkäpä tämä otetaan siis reenaukseen jatkossa :)

  www.hennam.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa alkaa reenaan aikasia herätyksiä! :) Jos sen edes voi näin muotoilla, niin ne ehdottomasti antaa enemmän kuin ottaa. Tai siltä se ainakin tuntuu ja aikasista aamuista on tullu semmonen turvapaikka jollain hullulla tapaa, kun sillon tietää, että on aikaa ihan rauhassa tehdä kaikki jutut ja jos sattuu vielä oleen työpäivä, niin tuntuu kivalta, että ei tarvii pää kolmantena jalkana kiirehtiä heti herättyä töihin, vaan voi oikeesti ottaa iisimminkin.

   Poista