OSTA VAIN TARPEESEEN - MITEN MENEE?

Ihanaa keskiviikkoa! ♥ Mulla jatkuu lomailu (ah, mä niin nautin tästä!) ja tuntuu, että ideat pääsee vihdoin valloilleen bloginkin suhteen. Mä en tykkää yhtään heittää tätä ilmoille, mutta totta se on, että aikataulut ja arki tappaa luovuuden. Ainakin mulla pyörii miljoona asiaa mielessä suunnilleen joka hetki eikä niitä saa arjessa pyöriteltyä ihan lopputulemaan asti, mikä on harmi. Ehkä tähänkin löytyy joku huikee ratkasu sit loman päätyttyä, mutta nyt nautin siitä, kun ajatus saa virrata ihan omia aikojaan ja kaikki omat ajatukset ja ideat ei jää puolitiehen!


Mun osta vain tarpeeseen -haaste on kääntynyt selkeesti osta vain perusjuttuja -haasteeksi, sillä mullahan jäi uupuun oikeastaan kaikki vaatekaapin kulmakivet. Voisin raapustella tästä oman postauksensa pian, jossa avaan vähän enemmän asiaa kulmakivistä, mutta siis vaatekaapissa on aika iso aukko, jos sieltä ei löydy ihan perusjuttuja kuten mustia farkkuja tai valkosta t-paitaa, joita multakaan ei kaapista löytynyt. Joka kerta rentoja asuja miettiessäni ekana tuli mieleen just perus mustat farkut ja valkonen/harmaa t-paita -kombo, joka tekis mieli heittää päälle, mutta mites heität, kun tosiaan moisia ei ole.


Tuntuu ihan siltä, että yrittäisin perustella tekosyin sitä, että oon vaan liian tottunut osteleen vaatteita tai muuta vastaavaa, mutta oon huomannu mun kulutustottumuksissa jo muutoksen. Oon kotiuttanut koko alkaneen vuoden aikana tasan neljä keinokuituvaatetta kotiin ja nekin kirpparilta. Loput onkin olleet pääosin puuvillaa, mutta nyt vähän ennen haasteen puolta väliä oon alkanut puuvillavaatteitakin karsastaan, koska löytyy niitä eettisempiäkin vaihtoehtoja. Mieluummin luomupuuvillaa, mutta mieluiten ehkä muita luonnonmateriaaleja tai lyocellia/tencelia.


Haluan tästä alkaneesta haasteesta jäävän mulle elämäntapa enkä koe epäonnistuneeni siinä, vaikka se onkin vähän muuttunut haasteen alusta. Haluan edelleen miettiä tarkkaan ennen kuin törsään rahojani mihinkään uuteen polyesterikolttuun, joka luultavasti mun seulonnan läpi (onneksi) jää kaupan hyllylle kuin on tapahtunutkin koko tämän vuoden. Kaikki ihanat, liehuvat kukkamekkoset ja -paidat väärine materiaaleineen on jääneet visusti kauppoihin, josta oon aika ylpeä! Edelleen sallin keinokuituiset vaatteet kaappiini kirpparilta ostettuna ja nekin vain hyvin perusteltuina. Kokoajan ollaan siis menossa parempaan suuntaan. Tosin pohdin, että mitä teen kaappini keinokuituisille vaatteille, kun ne ei enää ole käyttökelpoisia lainkaan (eli ei kirpparille kehtaisi viedä)? Voiko esimerkiks kierrätykseen viedä vähän huonompi kuntosiakin vaatteita? Onko jossain jotain kierrätyspistettä, josta vanhat vaatteet viedään uudelleen käytettäviksi hyödyntäen niitä uusissa vaatteissa tai muuta vastaavaa? Entä mitäpä esimerkiksi sukkahousuille kannattaisi tehdä, kun ne menee rikki?

Haaste siis jatkunee!

2 kommenttia:

 1. Remeon tekstiiliringin kautta pystyy ainakin kierrättämään myös kirpparikelvottomia tekstiilejä. Ja myös laukut, vyöt jne, kaikki käy. Parhaimmat menee second hand -myymälöihin, loput teollisuuden raaka-aineiksi mm. uusien vaatekuitujen valmistukseen ja myös energiaksi.
  Kierrätyslaatikoita on ainakin Sol pesuloissa, Uudellamaalla voit viedä ilmeisesti mihin tahansa Solin pesulaan ja sieltä toimitetaan eteenpäin. En nyt oo varma missä päin asut, että onko pesulat vaihtoehto. Ymmärtääkseni myös joissain vaateliikkeissä (H&M, Lindex ainakin?) on tekstiilinkeräyslaatikoita, saman vai eri firman, en oo varma. Kannattaa käydä kyselemässä ja katselemassa ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tästä oli apua. :) Täytyy googletella ja kysellä, että missä olis lähimmät kierrätyspaikat. Onpa kiva, että myös vaatekaupoissa on kierrätysmahdollisuus. Muutama vuosi sitten ollessani Kappahlilla siellä oli kans kierrätyslaatikko, johon sai vanhoja vaatteitaan tuoda, mutta en muista oliko jo muissakin vaateliikkeissä tuolloin, joten ihana tietää, että nykyään ainakin on!

   Poista